Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Κυβος του ρουμπικ

Το όνομά του πήρε απο τον Ερνο Ρούμπικ.Μια πρόσφατη έρευνα αγοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες που διεξήχθη για λογαριασμό του αμερικανού διανομέα του έδειξε πως παραπάνω από το 85% του πληθυσμού γνωρίζει τον κύβο.
­ Ο συνολικός αριθμός διαφορετικών διατάξεων των πλευρών του κύβου είναι 43.252.003.274.489.856. Αυτό σημαίνει πως, αν θεωρήσουμε πως απαιτείται ένα δευτερόλεπτο για κάθε διαφορετική κίνηση, ο χρόνος που χρειάζεται για να δει κανείς όλες τις διατάξεις είναι 1,4 τετράκις εκατομμύρια έτη.
Το παγκόσμιο ρεκόρ επίλυσης του κυβου του ρουμπικ ειναι 6,77 λεπτά και το κατέχει ο Feliks Zemdegs.
Η εθιστική φύση του κύβου ήταν τέτοια που κατά τα μέσα της δεκαετίας του '80 οι γιατροί χρειάστηκε να επινοήσουν δύο νέους όρους για να περιγράφουν συμπτώματα σχετικά με τη μανιώδη ενασχόληση με αυτόν. Οι όροι αυτοί ήταν ο Καρπός του Ρούμπικ και ο Αντίχειρας του κυβιστή.
­ Ο ούγγρος συγγραφέας Andras Mezey έγραψε ένα μιούζικαλ αφιερωμένο στον κύβο. Το μιούζικαλ είχε τέτοια επιτυχία που παιζόταν επί τρεις συνεχόμενες σεζόν στη Βουδαπέστη.
­ Το 1980 ιδρύθηκαν οι Cubaholics Anonymous (προσαρμογή του ονόματος των Ανώνυμων Αλκοολικών), με σκοπό να βοηθήσουν τους εθισμένους παίκτες να αποτινάξουν από πάνω τους τη συνήθεια του κύβου.
­ Το 1981 μια γερμανίδα νοικοκυρά κατέθεσε αίτηση διαζυγίου εναντίον του άντρα της, με αιτιολογία τη συνεχή ενασχόλησή του με τον κύβο. Οπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στην αίτηση: «Οταν ξαπλώνει το βράδυ, είναι τόσο εξαντλημένος από τον κύβο ώστε ούτε που με αγκαλιάζει».
­ Ενας αγώνας ράγκμπι στο Κονέκτικατ καθυστέρησε να αρχίσει επειδή ένας από τους παίκτες είχε εξαφανιστεί. Τον ανακάλυψαν να έχει κλειδωθεί στα αποδυτήρια και να παίζει με τον κύβο.
­ Το 1992 ο τότε βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ βοήθησε άθελά του στην αναβίωση της κυβομανίας, χρησιμοποιώντας τον κύβο του Ρούμπικ σε μια τηλεοπτική συνέντευξη ως παράδειγμα των δυσεπίλυτων προβλημάτων που δημιουργούσε η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Ενώ μια αλλη λύση ειναι αυτή:

http://www.youtube.com/watch?v=Yai61bX5LgI

Οι αλγόριθμοι επίλυσεις είναι αυτοί:
http://kabourodeinosauros.blogspot.com/2011/03/blog-post_14.html

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου